Sov godt

God romakustikk øker vårt velvære

Design med fokus på miljøet

Fleksibel betjening med motor

Øst, vest – hvilken gardin er best?

Gode råd til rengjøring av gardiner

Barnesikkerhet er en prioritet

Vevet er gardinens hjerte

Slik måler du selv for nye gardiner

Gjør gardinene til stjernen i innredningen din

Plasser gardinen i vinduet etter behov

Sov godt

Søvn og betydningen av den er et av tidenes mest omdiskuterte temaer. Og med god grunn, for søvn har stor innflytelse på vårt velvære. Sover vi godt er det større sannsynlighet for at vi generelt har det godt, og her spiller lysmengden en vesentlig rolle. Produksjonen av søvnhormonet melatonin, som hjelper oss med å sove, økes nemlig drastisk i mørket og reduseres i takt med at det blir lyst.

En god investering for velværet
En gardin med mørkleggende effekt kan derfor være en god investering og gjøre en stor positiv forskjell på søvnkvaliteten. Ikke minst i de månedene i året det blir lyst tidlig, og mørkt sent. Heldigvis trenger ikke en mørkleggingsgardin å være sort og kjedelig. Det finnes en rekke varianter som er like dekorative som de er funksjonelle. Se flere eksempler under:

Forstyrrende lys
Og husk at det ikke bare er det naturlige lyset (eller gatelykter) som kan forstyrre nattesøvnen. Også lys fra for eksempel nattlamper, vekkeklokker og ladere kan påvirke både barn og voksnes søvn i negativ retning.  

Duette® er god til mørklegging. Les mer om Duette®.

Rullegardiner er god til mørklegging. Les mer om Rullegardiner.

Liftgardiner som er god til mørklegging. Les mer om Liftgardiner.

 

 

En gardin med mørkleggende effekt kan være en god investering og gjøre en positiv forskjell på søvnkvaliteten.
Lys fra for eksempel nattlamper, vekkeklokker og ladere kan påvirke både barn og voksnes søvn i negativ retning.

God romakustikk øker vårt velvære

Har du opplevd å sitte i et rom med mange mennesker og ikke høre hva som blir sagt? Dårlig romakustikk er utbredt i moderne boliger fordi vi har tre eller fliser på gulvene, store rom med god takhøyde og store glasspartier. Sammen er det harde materialer som skaper lysrefleksjon. Romklang er verdt å gjøre noe med, siden lyden i hjemmet vårt har stor betydning for vårt velvære. Faktisk kan dårlig akustikk gjøre oss irritable og slitne.

Gardiner bidrar til bedre akustikk
Gardiner alene kan ikke skape god akustikk, men sammen med møbler og tepper kan de bidra til en mer behagelig romklang. Spesielt i kjøkken og spisestue, hvor kjøkkenelementenes harde overflater også gjør sitt for å skape romklang, er det det en god idé og bruke gardiner til å dempe lyden. Samtidig er loddrette flater som gardiner bedre til å dempe klang i et rom enn vannrette flater, som for eksempel et gulvteppe. Det skyldes den måten lyd beveger seg i et rom.

Jo kraftigere stoff jo bedre
Gardiner av tekstil gir den største effekten. Jo kraftigere stoff, jo mer lyddempende effekt. Duette® gardinen, med to eller fire plissélag med luftlommer imellom, er et godt tips på en lyddempende gardin. Det samme er forede liftgardiner, som har to stofflag. En tommelfingerregel er at jo kraftigere stoffet er, jo mer lyd absorberer det.    

Les mer om Duette® her.

Les mer om Liftgardiner her.

Jo kraftigere stoffet er, jo mer lyd absorberer det.
Dårlig romakustikk er et vanlig problem i moderne boliger.

Design med fokus på miljøet

Miljøet et felles ansvar og et sentralt fokusområde i produksjonen av Luxaflex® produkter, både når det gjelder valg av materialer, produksjonsmetoder og underleverandører.

Gjenvinning av polyester
Luxaflex®’ Plissévev Revival er fremstilt av 100% gjenvunnet polyester, som ikke kun reduserer CO2-utslippet fra vår vevproduksjon med 6 %, men også reduserer vannforbruket. Utover det fremstilles vår Duette® vev Eternity av 40% gjenvunnet polyester, som for eksempel kommer fra vevrester i produksjonen og/eller fra plastflasker. Polyester er fremstilt av råolje, og ved å gjenbruke det sparer vi på verdens begrensede oljeressurser.

Resirkulert plast fra havet
Nytt i Luxaflex® kolleksjon er gardinstoff og rullegardiner produsert av resirkulert plast fra strender og kystsamfunn verden over. Vevene består av omtrent 50% resirkulert plast. Plasten er samlet ved hjelp av lidenskapelige frivillige i organisasjonen Waterkeeper Alliance™, med overordnet mål å holde strendene rene, samt fremme det marine økosystemet. Du finner dem i våre kolleksjoner under navnet Sea og Sea-Tex.

Resirkulert aluminium
Siden 1970-årene har Luxaflex® produsert persienner av gjenvunnet aluminium, og i dag består opptil 98 % av persiennene av gjenvunnet materiale. Denne aluminiumpersienner er også Cradle to Cradle Certified™ på bronsenivå. Dette betyr at ingen av komponentene eller beleggene inneholder stoffer som er skadelige for mennesker eller miljøet. Det innebærer også ansvarlig bruk av vann og energi, samt respekt for mennesker og jordkloden.

FSC-sertifisert tre
Hele 70% av Luxaflex®’ trepersiennekolleksjon er fremstilt av FSC-sertifisert tre. I en FSC-skog blir det ikke felt mer trær enn skogen kan reprodusere. Samtidig er FSC er sikkerhet for at dyr og planteliv blir beskyttet, og at de menneskene som jobber i skogen er sikret utdannelse, sikkerhetsutstyr og fornuftig lønn.

Green Screen
En rekke av Luxaflex®’ screen-vev er laget av resirkulerte plastflasker. Vi kaller dem GreenScreen Eco og Revive. To plastflasker kan levere nok garn til 1 m2 stoff.

Isolering
En rekke Luxaflex® gardiner er utviklet med isolerende effekt med det formål å kunne holde på varmen. Resultatet er at ditt varmeforbruk minimeres.

Miljøet er et felles ansvar og et sentralt fokusområde i produksjonen av Luxaflex® produkter.

Fleksibel betjening med motor

Drømmer du om å styre gardinene dine fra sofaen? Det er lenge siden en gardin kun var til pynt og man ikke hadde annet enn manuell betjening. I dag har du muligheten til å velge motorbetjening til nesten alle gardiner, og til smarte hjem styrer du gardinene enkelt med mobiltelefonen. Du trenger ikke en gang å være hjemme!

PowerView®
Endelig kan du styre de motoriserte gardinene med PowerView® - et nytt smart system som gjør livet litt enklere. Med PowerView® setter du opp ulike stemninger og styrer gardinene i hele huset via din mobiltelefon eller ditt nettbrett. En eller flere på samme tid – det er kun opp til deg å bestemme. Du trenger ikke en gang å være hjemme! I tillegg kan du forhåndsinnstille tidspunkt eller la gardinene styres automatisk etter soloppgang og solnedgang.

Tidsinnstilling
I tillegg til PowerView® finnes det flere motorer med fleksibel tidsinnstilling som kan kjøre gardinene automatisk opp og ned, noe som gjør at det alltid vil se ut som det er folk hjemme, selv når du er på ferie.

Lys- og temperatursensor
En annen funksjon er å styre gardinene med lys- og temperatursensor; gardinene beveger seg automatisk for å beskytte møblene fra UV-stråler når solen skinner direkte på vinduet. Smart og effektiv UV-beskyttelse!

På dine vilkår
Hvordan gardinene styres er helt opp til deg å bestemme. Det finnes forskjellige fjernkontroller som kan styre gardinene hver for seg og/eller i grupper. Du kan også velge en veggmontert bryter eller å koble til et system slik at du styrer gardinene via en app fra mobiltelefon eller nettbrett.

Hvordan får gardinene strøm? Det vanligste er at motoren har strømforsyning eller batterier. Det passer spesielt bra i eldre hus der man kanskje ikke vil omringe seg med løse ledninger i tak og vegger. Batterimotoren bruker vanlige batterier, så du enkelt kan bytte selv når du trenger nye.

Følgende Luxaflex® gardiner fås med motorbetjening:

 • Duette® gardiner
 • Silhouette® gardiner
 • Plisségardiner
 • Lamellgardiner
 • Liftgardiner
 • Persienner
 • Twist® gardiner
 • Rullegardiner

Les mer om PowerView® Motorisering her.

I dag fås de fleste gardiner med motorbetjening, og skal et intelligent hjem innredes, finnes det også både tidsstyring og solstyring.
Se hvordan du appstyrer gardinen din

Øst, vest - hvilken gardin er best?

Mange av oss har fokus på hvilken himmelretning huset vender når vi går med boligtanker. Om det er aftensol på terrassen eller ikke kan nemlig være med å bestemme om en kjøpsavtale skal undertegnes. På samme måte er det faktisk god grunn til å tenke over himmelretningen når det skal velges gardiner. Se under hva du bør tenke på i forbindelse med henholdsvis syd-, øst-, vest- og nordvendte vinduer.

Syd
Vender vinduene mot syd vil rommet nærmest bade i sol store deler av dagen. Det gjør gardiner nesten uunnværlig. Både fordi solens UV-stråler er harde mot gulv og møbler, og fordi sydvendte rom ofte er de du oppholder deg mest i. For eksempel er stue og spisestue typiske sydvendte. Velg en fleksibel gardin, slik at du kan skjerme etter behov, eller et vev som gjør det mulig å se ut, selv om den er trukket for/ned. Samtidig vil et lyst vev ha en isolerende effekt, slik at rommet holdes kjølig selv om solen står på.

Vestvendte rom har fordelen av kveldssol.

Øst
Er soverommet eller barnerommet østvendte står tidlige stråler fra solen inn i vinduene. For noen er det den beste måten å våkne på, mens andre foretrekker å bestemme selv når dagen skal starte. Tilhører du den siste kategorien er en gardin med mørkleggende vev en god løsning, men det kan det likevel være selv om du er et morgenmenneske. Vev kan nemlig være mer eller mindre lystette og tilpasses dine preferanser.

Vest
Vestvendte rom har fordelen av kveldssol. Det gjelder ofte kjøkken/spisestue hvor du oppholder deg mye på slutten av ettermiddagen og de tidlige kveldstimer. Her er den ideelle gardintypen som skjermer for sola uten å stenge lyset ute. Er det til gjengjeld soverommet eller barnerommet som vender mot vest er behovet ofte stikk motsatt. Her vil en mørkleggingsgardin hjelpe deg med å skape optimale betingelser for at kroppen kan falle til ro. Det er også mulig å velge gardiner med to ulike vev i kombinasjon, et mørkleggende og et transparent.    

Nord
I de nordvendte rommene er det størst utfordring å få nok lys inn. Det er husets mørkeste rom og ofte her soverom og barnerom er plassert. Til tross for mindre lysinnfall kan det likevel være en god idé å investere i mørkleggingsgardiner for å sikre optimale betingelser for nattesøvnen.

I nordvendte rom er den største utfordringen å få inn nok lys.

Gode råd til rengjøring av gardiner

De fleste gardiner holder seg pene i lang tid uten særlig vedlikehold eller rengjøring. Har du allikevel behov for å rengjøre gardinene dine finner du veiledninger til en rekke gardintyper under. Du kan også levere inn gardinene dine til de fleste renserier. En rekke vev i Luxaflex® kolleksjonen er dessuten behandlet med DustBlock® eller Topar® Plus, som effektivt avviser skitt, slik at gardinene holder seg vakre lenge.

Persienner
Aluminiums- og trepersienner rengjøres enkelt ved å lukke persiennen og fjerne støv med en støvkost, en korthåret børste eller myk klut. Du kan også bruke en støvsuger på laveste nivå. Er lamellene veldig møkkete er det mest effektivt å bruke en fuktig klut.
Se hvordan du vedlikeholder persienner

Liftgardiner
Støv og smuss fjernes med en støvkost eller en støvsuger på laveste nivå. Har gardinen fått flekker bør de fjernes så raskt som mulig med en myk svamp og lunkent vann (maks. 30°) og hvis nødvendig et ikke-syntetisk flytende vaskemiddel, for eksempel til ull. Vaskeanvisningen er påsydd gardinen.
Se hvordan du vedlikeholder liftgardiner

Duette®/plisségardiner
Duette®- og plissévev har et beskyttende antistatisk belegg. Det betyr at vanlig børsting eller støvsuger på laveste nivå i de fleste tilfeller vil være tilstrekkelig for å holde gardinene rene. Om nødvndig kan de fleste Duette® og plisségardiner vaskes. Alternativt kan vevene tørkes av med en tørr klut eller i visse tilfeller en oppvridd svamp.
Se hvordan du vedlikeholder Duette® og plisségardiner

Rullegardiner
Rullegardiner har et beskyttende antistatisk belegg som gjør vevet mindre mottakelig mot støv og smuss. Lett smuss bør fjernes straks med en fuktig klut eller svamp (unntatt på gardiner med metallisert bakside som ikke tåler vann). Skrap eller gni aldri hardt på vevet, da dette kan ødelegge det beskyttende belegget.
Les mer om hvordan du vedlikeholder rullegardiner

Silhouette®
Regelmessig rengjøring med en støvkost eller en støvsuger på laveste innstilling vil normalt være nok til å holde Silhouette® ren. Har det kommet flekker og inntørket smuss på vevet kan gardinen vaskes.
Les mer om hvordan du vedlikeholder Silhouette®

Lamellgardiner
Lamellgardiner har et beskyttende lag som gir vevet stivhet og holdbarhet. Det er derfor viktig at vaske- og rengjøringsanvisninger følges så laget ikke fjernes. Ikke alle lamellvev tåler vask, så spør forhandleren din om du er i tvil.
Les mer om hvordan du vedlikeholder lamellgardiner

Twist®
Regelmessig rengjøring med en støvkost eller en støvsuger på laveste nivå vil normalt være nok til å holde Twist® ren. De fleste flekker og inntørket smuss kan forsiktig fjernes med en fuktig klut eller svamp. Unngå alltid å gni eller skrubbe på vevet.
Les mer om hvordan du vedlikeholder Twist®

De fleste gardinene holder seg pene i lang tid uten spesiell vedlikehold eller rengjøring.

Barnesikkerhet er en prioritet

Når barn vokser, så vokser også deres nysgjerrighet til verden rundt dem. Helt vanlige ting i hjemmet blir plutselig interessante, og kan utgjøre en risiko. Det gjelder også gardiner og spesielt gardinsnorer.

Europeisk standard viser vei
På europeisk plan har man derfor fastsatt en standard (EN 13120), som all innvendig solskjerming av i vinduer og dører skal følge for å minimere risikoen for ulykker. Det betyr blant annet at det skal være minst 150 cm fra gulvet og opp til snoren eller kjedet. Utover det skal kjeder fastspennes og løsthengende snorer vikles rundt en snorholder.  

Luxaflex® er fremfor alt sikkerhet
Alle Luxaflex® produkter overholder naturligvis alle krav til barnesikkerhet, og vi har i utviklingen av nye betjeningsmuligheter fokus på nettopp dette aspektet. Se eksempler på innovative løsninger under, som tilgodeser både barnesikkerhet og brukervennlighet.

Både LiteRise® og SmartCord® fås begge til flere ulike gardintyper.

Les om våre olike betjeningsmåter på www.luxaflex.no.

Se hvordan Luxaflex® Duette® LiteRise® virker
Se hvordan Luxaflex® Duette® SmartCord® virker
Alle Luxaflex® produkter overholder naturligvis alle krav til barnesikkerhet

Vevet er gardinens hjerte

Når det gjelder vev er mulighetene nesten uendelige og det kan være vanskelig å velge det riktige. Under får du en beskrivelse av en rekke vevtypers egenskaper.

Transparente vev Et transparent vev er ideelt i rom hvor du ønsker å stenge ute mye lys. Det brukes normalt ikke i sydvendte vinduer fordi effekten av skjermingen ikke er optimal i forhold til å beskytte mot solens skarpe stråler, slik at rommet vil bli veldig varmt.

Semi-transparente vev Et semi-transparent vev stenger forholdsvis mye lys ute og beskytter samtidig mot nysgjerrige blikk i rimelig grad. I de fleste tilfeller vil det ikke være mulig å se annet enn en silhouette gjennom vevet.

Tette vev Med et tett vev vil forbipasserende ikke kunne se inn i rommet. Så er privatlivets fred viktigere enn å kunne se ut, er det det riktige valget. Tette vev er dessuten velegnet for å unngå gjenskinn i TV eller dataskjerm.

Mørkleggende vev Mørkleggende vev er ideelle til soverommet og barnerommene, hvor du ønsker å stenge alt lys ute for å skape optimale betingelser for søvn. Du kan også velge en dag- og nattgardin, som både har et transparent vev til bruk på dagtid, og et mørkleggende vev til natten.

Topar® Plus Topar® Plus er en spesiell etterbehandling som holder vevet vakkert lenger. Baksiden er belagt med et tynt lag perlemor, slik at vevet effektivt reflekterer sol og varme. Topar® Plus gjør dessuten vevets bakside fuks- og støvavvisende og motstandsdyktig for flekker.

DustBlock® DustBlock® er en smussavvisende behandling som gjør vevet spesielt motstandsdyktig og frastøter seg støv, røyk, vann og oljebaserte væsker. Behandlingen virker på begge sider av vevet og forblir intakt, også etter rengjøring eller rens. Vev behandlet med DustBlock® er på den måten velegnet til kjøkken og spisestue.

Screen Med et screenvev skjermer du effektivt mot solen uten at det går utover utsikten. Det er også derfor et populært valg i kontormiljøer, hvor det er like viktig å unngå gjenskinn i dataskjermer som det er å kunne se ut. Screen fås i flere farger, og det er viktig å være oppmerksom på at et hvitt vev reflekterer solstråler, så varmen i rommet begrenses, men til gjengjeld ikke beskytter like effektivt mot gjenskinn, som et mørkere vev. Tenk derfor over hvilken retning rommet vender og hva dens primære formål er.

Screen med metallbakside Screen med metallbakside har enda høyere varme- og lysreflekterende egenskaper enn et vanlig screenvev. Den matte aluminiumsbaksiden gir et fint lys og et enkelt uttrykk, og betyr dessuten at vevets farge ikke betyr noen for hvor effektivt gardinen skjermer mot solen.

Tette vev er velegnet til å unngå gjenskinn i TV- og dataskjerm.

Tenk gjennom at fargen på vevet har betydning for både funksjonen og uttrykket. For eksempel vil et rødt vev farge rommet rødt, og et gult vil tilsvarende farge rommet gult når solen står på. Jo mørkere farge du velger, jo mer vil lysinntrengningen/blendingen dempes på dagtid. For eksempel vil et lysegrått stenge mer lys ute enn et helt hvitt vev. Vær også oppmerksom på at sorte vev tiltrekker seg varme, som kan ha betydning for temperaturen i et rom.

Tenk over at fargen på vevet har betydning for både funksjonen og uttrykket.

Slik måler du selv for nye gardiner

Det er ikke en vitenskap å måle opp for gardiner, og du kan fint gjøre det selv, men du skal være oppmerksom på noen ting. Guiden under er utarbeidet av Luxaflex® eksperter og er en god sjekkliste i oppmålingen.

Slik måler du

 • Mål bredden i både toppen, midten og bunnen av vinduet. Vindunisjen ernemlig ikke alltid like bred langs hele vinduet. Det er det minste målet du skal bruke.
 • Mål også høyden på både høyre og venstre side. Det er det minst målet du skal bruke.
 • Husk også å måle avstanden fra gulv til toppen av vinduet. Det kan nemlig ha betydning for lengden av en eventuell betjeningssnor.


Vær oppmerksom på

 • Åpner vinduet innover eller utover?
 • Er det håndtak på vinduet som kan være i veien for gardinen? Hvis ja, hvor er det plassert?
 • Skal betjeningen sitte på høyre eller venstre side? Kanskje er en av sidene enklere å komme til?
 • Skal gardinen monteres vannrett eller loddrett?
 • Kommer en vinduskarm i veien for gardinen hvis den skal gå nedenfor karmen?  


Ut fra informasjonen over kan din Luxaflex® forhandler bestemme målet på den ferdige gardinen og også veilede i valget av gardin, hvis du er i tvil.  

Overlater du oppmålingen til de nye gardinene til fagfolk for å sikre et optimalt resultat, tilbyr flere Luxaflex® forhandlere både oppmåling og montering av de nye gardinene.

Klikk her for å se nærmeste forhandler.

Mål alltid bredden i både toppen, midten og bunnen av vinduet.
Skal betjeningen sitte på høyre eller venstre side?

Gjør gardinene til stjernen i innredningen din

Dine vinduer er en viktig del av hjemmet. De utgjør store flater og derfor er det ikke utenkelig at det du har i vinduene gir helheten av stemningen i hjemmet. Gardiner gir en unik mulighet for å understreke både din personlighet og sjarmen i stuen, kjøkkenet eller badet.

Det er verdt å tenke over om dine gardiner skaper en dramatisk effekt eller om de passer godt inn i ditt interiør. Uansett hvilken stil du har i hjemmet, så finner du en farge, et mønster eller en struktur som matcher stilen din.

Gardiner brukes hver dag og derfor er deres funksjon av stor betydning for hvordan det er å oppholde seg i hvert enkelt rom. Har du tenkt over hvilken funksjonalitet som er viktig for deg i forhold til lysinnfall, innsyn fra naboer eller aktiviteter i hjemmet? Det er både uttrykk og funksjonalitet som gjør at gardinene blir stjernen i innredningen din.

Les mer om:

øst, vest – hvilken gardin er best?

Inspirer meg med bilder

Uansett hvilken stil du har i hjemmet, så finner du en farge, et mønster eller en struktur som matcher stilen din.
Gardiner gir en unik mulighet for å understreke både din personlighet og sjarmen i stuen, kjøkkenet eller badet.

Plasser gardinen i vinduet etter behov

Plasser gardinen i vinduet etter behov med Top Down/Bottom up gardinløsninger
Den unike Luxaflex® Top Down/Bottom Up-funksjonen er spesielt utviklet til å gi maksimal frihet og fleksibilitet i innstillingen av gardinene dine. Takket være en spesiell funksjon kan gardinen både trekkes ned fra toppen og skyves opp fra bunnen, og dermed plasseres akkurat der du ønsker i vinduet, slik at det skjermes effektivt uten å stenge alt lys ute.

Finn balansen mellom privatliv, lysinnslipp og utsikt
Hvis vinduene dine er på gateplan, eller hvis et rom ligger slik at man lett kan se inn utenfra, er det viktig å kunne hindre innsyn, men samtidig holde på lyset i hjemmet. Top-down/bottom-up gir deg en perfekt balanse mellom privatliv, lysinnslipp og utsikt, som du kan justere nøyaktig etter dine ønsker og behov. Med et smart betjeningssystem som for eksempel LiteRise® kan du enkelt og presist angi ønsket posisjon til gardinene.

Top Down/Bottom Up er tilgjengelig med Duette® gardiner, plisségardiner, liftgardiner og persienner.

Les mer om Duette® gardiner

Les mer om plisségardiner

Les mer om persienner

 

 

Åpne gardinene dine fra toppen, fra bunnen, eller et sted midt imellom.