1

Velg ditt rom

Det første skrittet på veien for å velge den perfekte gardinen er å forholde seg til rommet som den skal plasseres i. Det kan nemlig være stor forskjell på de behovene en gardin skal dekke på for eksempel et soverom og i en stue. Les mer om hva du skal være oppmerksom på i de enkelte rommene ved å klikke på spørsmålstegnene, eller klikk direkte på det relevante rommet under.

Er du klar for neste steg?
finn nærmeste forhandler

Verdt å vite om gardiner i stuen

I stuen er det kun fantasien som setter grenser når det gjelder valg av gardiner. Ofte er gardinens primære funksjoner å understreke boligens stil og gjøre rommet til et fint sted og oppholde seg, både i dagslys og når mørket faldlr på.

Tenk over…

Lysinnfall Vurder om gardinen skal slippe inn mest mulig lys, eller om dets primære formål er å skjerme for sola. Tenk også over om det er behov for å fjerne gjenskinn i TV eller dataskjerm..

Innsyn Vender stuens vinduer ut mot gaten, eller bor du i et nybygg hvor hekken ikke har vokst opp enda, har du kanskje behov for å begrense innsynet.

Temperatur Den riktige gardinen kan regulere temperaturen i stuen, slik at det selv på solrike sommerdager er behagelig å oppholde seg innendørs. Det kan for eksempel være aktuelt i nyere hus hvor isolering er så effektiv at det kan være vanskelig å kvitte seg med varmen igjen. Det finnes også gardiner som er spesielt utviklet for å hjelpe med å holde på varmen i rommet om vinteren.

Solens stråler Vender stuen mot syd, er møbler og gulv utsatt for UV-stråler store deler av dagen. Det finnes gardiner som beskytter mot solens stråler uten at det går ut over utsikten.

I stuen er det kun fantasien som setter grenser når det gjelder valget av gardiner.
Vurder om gardinen skal slippe mest mulig lys inn, eller om dets primære formål er å skjerme for solen.

Verdt å vite om gardiner i kjøkken

Kjøkkenet/spisestuen er rommet for mange aktiviteter. Matlaging, lekselesing, spising og oppvask. Derfor er det sjeldent  at gardinen kun er dekorativ. Den skal også være praktisk og kunne tåle bruken av et kjøkken.      

Tenk over…

Innsyn Ligger kjøkkenet ut mot veien, eller er avstanden til naboen liten, gir den riktige gardinen mulighet for å skjerme etter behov.

Hygiene Henger gardinen i nærheten av vasken er det viktig at den kan tåle vannsprut. Tenk også over om gardinen skal kunne rengjøres med tanke på matos. Det kan være spesielt aktuelt i en mindre rom.

Sammenheng Henger kjøkkenet sammen med en spisestue er det viktig å skape en harmoni og helhet mellom gardinene i de to rommene.

Lysinnfall Vurder hvilken himmelretning vinduene vender, hvis du har behov for å skjerme for solen, under måltider for eksempel. Det finnes gardiner som skjermer samtidig som du kan se ut.

Ligger køkkenet ud mod vejen, eller er afstanden til naboen lille, giver det rigtige gardin mulighed for at skærme af efter behov.
Vurder hvilken himmelretning vinduene vender, hvis du har behov for å skjerme for solen, under måltider for eksempel. Det finnes gardiner som skjermer samtidig som du kan se ut.

Verdt å vite om gardiner på badet

Badet er boligens mest private rom. Derfor er gardinens fremste oppgave å skjerme for nysgjerrige blikk, slik at du kan være på badet i fred og ro, uten å stenge lyset ute.

Tenk over…

Lysinnfall Baderomsvinduer er ofte relativt små. Ønsker du å slippe mest mulig lys inn, bør du velge en gardin som bygger minst mulig når den er trukket fra.

Fukt Fukt er en naturlig del av et bad. Kanskje går alle i husstanden på badet etter hverandre, og gardinen skal kunne tåle all dampen som er en uunngåelig følge av dette.

Privatliv Råglass ruter er ikke 100% dekkende, spesielt når det er mørkt ute, så selv om du føler deg beskyttet mot nysgjerrige blikk kan en gardin være en god investering for litt ekstra privatliv.

Gardinets fornemste opgave er at skærme for nysgerrige blikke, så du kan gå i bad i fred og ro – uden at lukke alt lys ude.
Fukt er en naturlig del av et bad. Kanskje går alle i husstanden på badet etter hverandre, og gardinen skal kunne tåle all dampen som er en uunngåelig følge av dette.

Verdt å vite om gardiner i soverommet/barnerommet

I soverommet handler det i utgangspunktet om å skape optimale forhold for nattesøvnen. Samtidig er det også ofte et multifunksjonelt rom, hvor man kler seg, ses TV eller leser aviser, bøker og magasiner. Det samme gjelder hvis det er et barnerom. Det stilles krav til gardinen.

 

Tenk over…

Mørkt kontra lyst Sover du best når det er bekmørkt, eller nyter du å våkne opp i et rom med morgenlys?

Kveldssol Står kveldssolen inn på soverommet/barnerommet er mørkleggingsgardiner en praktisk Spesielt hvis de små skal ha en mulighet for å sove litt lenger om morgenen.

Temperatur Vender soverommet mot syd, slik at det bader i sol store deler av dagen, bør du overveie en gardin som reflekterer solens stråler for å unngå at rommet er meget varmt ved sengetid.

Privatliv Vil du unngå at forbipasserende, naboer eller gjenboere kan se inn på soverommet, eller vil du bare ha privatliv? Det finnes en rekke gardiner som skjermer for nysgjerrige blikk uten å begrense lysinnfallet eller din mulighet for å se ut.

Åpne vinduer Sover du med åpent vindu, kan insektnett være en opplagt løsning. Spesielt i de varme månedene, da selv det minste lys tiltrekker seg insekter.

På soverommet handler det i utgangspunktet om å skape optimale forhold for nattesøvnen.